Izaslanstvo Instituta na regionalnom seminaru o suradnji kolektivnih organizacija i regulatornih tijela

 

Mostar, 29. ožujka  2017. - Izaslanstvo Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine sudjelovalo je na Regionalnom seminaru o poticanju suradnje između kolektivnih organizacija i regulatornih i nadzornih tijela, koji je proteklog tjedna održan u Zagrebu u organizaciji Svjetske konfederacije društava autora i skladatelja (CISAC) i Službe zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja (HDS ZAMP).

Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine predstavljali su Josip Merdžo, ravnatelj i Tatjana Vitomir, stručni suradnik za srodna prava. Seminar je okupio predstavnike udruga za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava kao i regulatornih državnih tijela iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije. U radu seminara, između ostalih, sudjelovali su generalni direktor CISAC-a Gadi Oron, regionalni direktor CISAC-a za Europu Mitko Chatalbashev i glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec. Sudionike je pozdravila i ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek.

Neke od tema razmatranih na seminaru bile su globalni projekti i prioriteti CISAC-a, kolektivne organizacije kao sudionici u kreativnoj ekonomiji - online izazovi, „One stop shops“ i državna regulativa  u srednjoistočnoj Europi, veza između kolektivnih organizacija i nadzornih tijela, a sve s ciljem napretka i promocije kreativne ekonomije i kulturne raznolikosti u svakoj zemlji sudionici te još kvalitetnije buduće suradnje.