Mostar: Održan seminar o razvoju politika intelektualnog vlasništva na sveučilištima i istraživačkim ustanovama

 

Mostar, 24. studenoga 2016. - Međunarodni seminar posvećen razvoju politika intelektualnog vlasništva na sveučilištima i istraživačkim ustanovama održan je u srijedu, 23. studenoga 2016. u amfiteatru Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Institucionalizacija politika intelektualnog vlasništva važna je za uspješnu suradnju između akademske zajednice i partnera na tržištu jer se time lakše štiti i upravlja intelektualnim vlasništvom, odnosno izumima koji nastaju na sveučilištima i istraživačkim ustanovama, s ciljem njihova daljnjeg razvoja, obično kroz neki oblik komercijalizacije, istaknuto je, između ostalog, na seminaru.

U radu seminara sudjelovali su predstavnici Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) i Sveučilišta u Mostaru, kao organizatori, panelisti iz Poljske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije te predstavnici institucija i akademske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Uvodne riječi i tematske prezentacije na seminaru održali su Josip Merdžo, ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo, Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru i Olga Spasić, savjetnica u Odjelu za tranzicijske i razvijene zemlje WIPO-a.

Tematske prezentacije također su održali docentica Ana Dujmović s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, dr. Justyna Ożegalska-Trybalska, s katedre za pravo intelektualnog vlasništva Sveučilišta Jagiellonian iz Krakova, Dragana Marić Mešić, stručni suradnik za patente u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH i Mohammad Alhabbal, konzultant u Odjelu za tranzicijske i razvijene zemlje WIPO-a.

U okviru panel diskusije o trenutačnom stanju u okružju što se tiče politika intelektualnog vlasništva na sveučilištima i istraživačkim ustanovama govorili su Altin Maliqi, specijalist, predavač politika intelektualnog vlasništva na Odjelu građanskog i privatnog prava Sveučilišta Luarasi iz Albanije, Gelina Maliqi, ravnateljica Ureda za karijerno savjetovanje Sveučilišta Luarasi, Mirjana Dozan, investicijski savjetnik Inovacijskog centra „Nikola Tesla“ na Fakultetu elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, Jelena Zelinčević, menadžer intelektualnog vlasništva na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Daniela Zlatić Šutić, voditeljica Edukacijskog i informacijskog centra u Zavodu za intelektualno vlasništvo Srbije, Urša Jerše, referent za transfer tehnologija u Kemijskom institutu Slovenije i Dragi Raskovski, profesor Pravnog Fakulteta „Instinianus Primus“ iz Skopja.

U sklopu seminara, u Sarajevu su 24. studenoga održane završne konzultacije.