Potpisan sporazum o suradnji između Instituta za IV BiH i Instituta za patente Turske

 

ŽENEVA, 11. listopada 2016. - U sklopu 56. redovite godišnje skupštine zemalja članica Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), koja se održava u Ženevi od 3. do 11. listopada 2016., ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo i predsjednik Instituta za patente Republike Turske prof. dr. Asan Habip potpisali su Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na suradnju ove dvije državne institucije u pogledu unaprjeđenja sustava intelektualnog vlasništva, te suradnju u oblasti obrade i ispitivanja patentnih zahtjeva.

Nakon što je dokument prošao proceduru u Predsjedništvu BiH, iskorištena je prigoda da se tijekom Generalne skupštine Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo održi bilateralni sastanak tijekom kojeg je naglašena dosadašnja uspješna suradnja ova dva instituta što je rezultiralo potpisivanjem ovog sporazuma. 

Značaj ovog sporazuma je tim veći ako se ima u vidu da je turski patentni Institut, upravo na ovogodišnjem zasjedanju Generalne skupštine WIPO-a temeljem odluke Skupštine PCT unije, dobio status tijela za 'međunarodni rešerš' tj. za međunarodno pretraživanje stanja tehnike i fakultativnu ocjenu novosti i inventivne razine izuma.

Potpisivanju sporazuma bili su nazočni Jovan Šarac, zamjenik ravnatelja i veleposlanica Lucija Ljubić Lepine, voditeljica Misije BiH pri UN-u u Ženevi.