Mostar: Održana radionica za inovatore o energiji vjetra

 

MOSTAR, 26. studenoga 2015. - Radionica za inovatore u oblasti mehanike s naglaskom na energiji vjetra održana je 24. studenoga u Mostaru u organizaciji Europskog patentnog ureda (EPO) u suradnji s Institutom za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Uvodnu riječ održali su Lidija Vignjević, ravnateljica Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine i David Jelerčič iz Odjela za europsku suradnju, koordinator zemalja regije članica EPO-a. Naglašena je važnost tema radionice za ispitivače u Institutu, koji svakodnevno koriste baze podataka u postupcima ispitivanja prijava patenta, kao i za inovatore koji žele samostalno pretraživati ove baze, a isto tako i za studente i buduće inovatore.  

U nastavku radionice, ispitivač EPO-a Stefano Angelucci govorio je o trendovima zapaženim u području patenata koji se odnose na energiju vjetra,  kao i o tehnologijama za ublažavanje klimatskih promjena u patentima, a o tomu kako se vrši pretraživanje stanja tehnike u oblasti energije vjetra govorio je Milan Miljević, patentni ispitivač iz Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

Kratku prezentaciju o iskustvima u suradnji sa sveučilištima i istraživačkim centrima s nedavno održane Konferencije o europskom napretku 2015. u Beču, kao i o najnovijim patentima u socijalnoj sferi koji pomažu ublažavanju posljedica klimatskih promjena održao je viši asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku Haris Hasić.

Šefica Odjela za patente u okviru Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Irma Isak Gudelj prezentirala je nove informacijsko-edukacijske centre Instituta koji će biti značajna potpora korisnicima sustava intelektualnog vlasništva u Bosni i Hercegovini budući da će im pružati široku paletu jasno definiranih usluga i potpore na visokoj razini.

Kenan Džubur, viši programer iz tvrtke Safenet d.o.o. upoznao je sudionike radionice s novim registrom patenata Instituta i načinom na koji će se vršiti pretraživanje radi informacije o pravnom statusu.

Na kraju radionice sudionici su mogli postavljati pitanja o navedenoj temi, kao i ostalim temama od interesa na koja su dobili odgovore kvalificiranih stručnjaka.

Radionica održana u Mostaru nastavak je zajedničkih treninga EPO-a i Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, koji su planirani programom bilateralne suradnje 2014./2015. između Europske patentne organizacije i Instituta za intelektualno vlasništvo BiH. Tim je programom predviđena pomoć za daljnji razvoj infrastrukture za uspostavu efikasnog patentnog sustava u BiH.

Od 2004. godine, kada je potpisan Sporazum između Vijeća ministara BiH i EPO-a o suradnji u području patenata, odnosno Sporazum o suradnji i proširenju, BiH ima status države proširenja europskog patenta.