Nova publikacija WIPO-a fokusirana na prilagodbu klimatskim promjenama

 

Mostar, 14. studenoga 2022. – Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) objavila je prvo izdanje svoje „Knjige zelene tehnologije“ s fokusom na prilagodbu klimatskim promjenama – stavljajući ove mjere u jednak položaj s mjerama ublažavanja klimatskih promjena.

Objavljena na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP 27) u Egiptu 2022., publikacija tematizira tehnologije prilagodbe klimatskim promjenama koje imaju za cilj smanjiti ranjivost i povećati otpornost na klimatske utjecaje, posebno u zemljama u razvoju, gdje su učinci najjači.

Jedan od ključnih nalaza „Knjige zelene tehnologije“ je da je ulaganje u prilagodbu klimatskim promjenama dugo bilo u drugom planu u odnosu na ublažavanje (napori da se zaustavi proces globalne klimatske promjene), ali za mnoge nacije – posebno zemlje u razvoju – rješenja za prilagodbu i ulaganja daju najveći neposredni učinak.

Prvo izdanje Knjige zelene tehnologije usredotočeno je na tri područja u kojima je rješavanje klimatskih utjecaja posebno hitno: poljoprivreda i šumarstvo, voda i obalna područja te gradovi. To je praktični vodič koji prikazuje 200 trenutno dostupnih, kao i vrhunske tehnologije koje su još u razvoju.

Knjiga zelene tehnologije nastala je u suradnji s Centrom i mrežom za klimatsku tehnologiju (CTCN) i  Egipatskom akademijom za znanstveno istraživanje i tehnologiju (ASTR). Nadovezuje se na rad platforme WIPO GREEN, koja povezuje pružatelje zelene tehnologije iz cijelog svijeta s ljudima koji traže ekološki prihvatljiva rješenja, objavio je WIPO.