Izvješće EUIPO-a i EPO-a: Više radnih mjesta i veće plaće uz zaštitu prava IV

 

Mostar, 12. listopada 2022. - Doprinos sektora s intenzivnim pravima intelektualnog vlasništva gospodarstvu Europske unije na najvišoj je razini od razdoblja 2008. - 2010. u svim aspektima: otvaranju radnih mjesta, BDP-u i izvozu roba i usluga, navodi se u Izvješću o industrijama s intenzivnim pravima intelektualnog vlasništva i gospodarskom učinku u Europskoj uniji, koje su zajednički objavili Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) i Europski ured za patente (EPO).

Izvješće koje pokriva razdoblje od 2017. do 2019. godine pokazuje da tvrtke s velikim brojem prava intelektualnog vlasništva stvaraju gotovo 4 od 10 radnih mjesta u državama članicama (više od 81 milijuna poslova) i daju veće plaće. Nadalje, doprinos ovih industrija BDP-u EU iznosi 47,1 % ukupnog bruto domaćeg proizvoda, vrijednog 6,4 trilijuna eura.

Kako se navodi u izvješću, industrije s intenzivnim pravima intelektualnog vlasništva okosnica su jedinstvenog tržišta EU-a, zaslužne za više od 75 % trgovine unutar EU-a. One su također glavni pokretač otvaranja prekograničnih radnih mjesta, budući da gotovo 7 milijuna radnih mjesta u zemljama EU-a stvaraju poduzeća iz drugih država članica, pri čemu udio takvih radnih mjesta u industrijama s intenzivnim pravima intelektualnog vlasništva u nekim zemljama prelazi 30 %.

Po prvi put su analizirane industrije koje patentiraju tehnologije za ublažavanje klimatskih promjena (CCMT) i prijavljuju zelene žigove. Prema izvješću, taj sektor čini više od 14 % BDP-a Europske unije i predstavlja izvor konkurentske prednosti u globalnom gospodarstvu, objavio je EUIPO.

Izdanje Izvješća za 2022. pokriva širok raspon prava intelektualnog vlasništva – žigove, dizajne, patente, autorsko pravo, oznake zemljopisnog podrijetla i zaštitu novih biljnih sorti – kao i razne ekonomske pokazatelje. Korištena je slična metodologija kao u prethodna tri izvješća objavljena 2013., 2016. i 2019. kako bi se dobila ažurirana procjena zajedničkog doprinosa industrija koje intenzivno koriste prava intelektualnog vlasništva.