Izaslanstvo Instituta boravilo u studijskom posjetu Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije

 

Mostar, 10. listopada 2022. - Izaslanstvo Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, u sastavu ravnatelj Josip Merdžo, zamjenica ravnatelja Ljubica Kozić i petero zaposlenih iz Instituta na poslovima u vezi s različitim pravima industrijskog vlasništva, boravilo je od 3. do 6. listopada u studijskom posjetu Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije. 

Cilј posjeta bio je razmjena i prijenos iskustava u vezi s uslugama koje pruža Zavod za intelektualnu svojinu. Drugog i trećeg dana posjeta, tijekom sastanaka na razini rukovoditelja ove dvije institucije, direktor Zavoda Vladimir Marić i rukovoditelji organizacijskih jedinica govorili su o mjerodavnostima Zavoda, uslugama Centra za edukaciju i informiranje, kao i o načinima održavanja mreže s partnerskim institucijama, funkcioniranju Koordinacijskog tijela, autorskom pravu i nadzoru nad kolektivnim organizacijama za ostvarivanje autorskog prava. 

Paralelno sa sastancima, tijekom četiri dana, djelatnici Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, raspoređeni na različitim poslovima u području patenata, žigova i industrijskog dizajna, prošli su obuku za izvođenje usluge Dijagnostike intelektualnog vlasništva počevši od pripreme do samog izvođenja usluge, a posjetili su i različite organizacijske jedinice u Zavodu gdje im je prezentiran opis poslova u postupcima za priznanje prava industrijskog vlasništva. 

Također, prenesena su iskustva o načinima komunikacije s institucijama za potporu gospodarstvu, s malim i srednjim poduzećima, sveučilištima i drugim institucijama, prema kojima trebaju biti usmjerene aktivnosti edukacije i informiranja. Tri predstavnika Instituta obišla su sa zaposlenima iz Zavoda dva poduzeća u svrhu obuke za izvođenje usluge Dijagnostike, objavio je Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije.