BiH ratificirala Ugovor iz Marakeša

 

Mostar, 4. rujna 2020. –  Nakon što je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine donijela odluku o davanju suglasnosti za ratifikaciju, Predsjedništvo BiH ratificiralo je Ugovor iz Marakeša Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) za olakšanje pristupa objavljenim djelima slijepim, slabovidnim i i osobama koje se iz drugog razloga ne mogu koristiti tiskom.

Marakeški ugovor čini dio međunarodnih ugovora o autorskim pravima kojima upravlja Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO). Ima jasnu humanitarnu i društvenu dimenziju razvoja, a njegov glavni cilj je stvoriti skup obveznih ograničenja i iznimaka u korist slijepih, slabovidnih i osoba s drugim poteškoćama zbog kojih se ne mogu služiti tiskanim materijalima.

Inicijativu za pokretanje postupka ratifikacije Ugovora iz Marakeša pokrenuo je ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine Josip Merdžo koji je putem Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputio inicijativu Vijeću ministara Bosne i Hercegovine za ocjenu opravdanosti pokretanja postupka ratifikacije ovog ugovora.

Inače, Ugovor iz Marakeša na snazi je u Europskoj uniji od 1. siječnja 2019. i obuhvaća još 70 zemalja širom svijeta.