Generalni direktor WIPO-a dolazi u posjetu BiH i Institutu za intelektualno vlasništvo

 

MOSTAR, 17. oktobra 2016. - Generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) Francis Gurry posjetiće sljedeće godine Bosnu i Hercegovinu i Institut za intelektualno vlasništvo BiH.

Direktor Instituta Josip Merdžo pozvao je generalnog direktora Gurryja u posjetu Bosni i Hercegovini na sastanku održanom u Ženevi, gdje je bh. delegacija učestvovala u radu 56. sjednice Generalne skupštine WIPO-a. Gurry je sa zadovoljstvom prihvatio poziv, tako da će se u njegovom programu za 2017. definisati termin za ovu posjetu. 

Ambasadorica Lucija Ljubić Lepine, voditeljica Misije BiH pri UN-u u Ženevi naglasila je važnost i potrebu nastavka dosadašnje uspješne saradnje institucija BiH i organizacija koje djeluju u sastavu Ujedinjenih naroda. Još jednom je ukazano na značaj koji imaju zaštita i upravljanje pitanjima koja se odnose na intelektualno vlasništvo, i to da predstavljaju važnu kariku u privrednom razvoju svake države. 

Generalni direktor Gurry informisan je o zajedničkim aktivnostima koje provode Odjeljenje za tranzicijske i razvijene zemlje WIPO-a, koje predvodi Michal Svantner, i Institut za intelektualno vlasništvo BiH na organizaciji subregionalnog seminara posvećenog temi razvoja intelektualnog vlasništva u okviru visokoškolskih i univerzitetskih institucija, koji će se održati 23. novembra 2016. u Mostaru.

U delegaciji Instituta za intelektualno vlasništvo BiH učestvovao je i Jovan Šarac, zamjenik direktora Instituta.