Održan bilateralni sastanak delegacija Instituta i EUIPO-a

 

ŽENEVA, 12. oktobra 2016. - U sklopu 56. redovne godišnje skupštine zemalja članica Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), koja se početkom oktobra održava u Ženevi, održan je bilateralni sastanak između delegacija Instituta za intelektualno vlasništvo BiH i Ureda za intelektualno vlasništvo Europske unije (EUIPO).

Delegaciju Instituta za intelektualno vlasništvo predvodio je Josip Merdžo, direktor Instituta, a u izaslanstvu je bio i Jovan Šarac, zamjenik direktora, dok je u ime Misije BiH pri UN-u u Ženevi na sastanku sudjelovala ambasadorica Lucija Ljubić Lepine.

Izvršni direktor EUIPO-a Antonio Campinos, zajedno sa saradnicima, prezentirao je plan aktivnosti EUIPO-a u narednom periodu. Izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom koja postoji između Instituta i EUIPO-a u oblasti uspostave baza podataka koje se odnose na industrijski dizajn i žigove (trademarks) te potencijalom koji Bosna i Hercegovina ima u oblasti zaštite oznaka geografskog porijekla. Direktor Instituta Josip Merdžo je izrazio zadovoljstvo što će nastavak saradnje imati poseban prioritet imajući u vidu aktivnosti koje očekuju Bosnu i Hercegovinu u postupku pristupanja Europskoj uniji.