Mostar: Obilježen Svjetski dan intelektualnog vlasništva

 

Mostar, 26. aprila 2023. - Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, u saradnji sa projektom „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH“ (EUSIPR) kojeg finansira Europska unija, organizirao je konferenciju povodom obilježavanja Svjetskog dana intelektualnog vlasništva 26 aprila. 

Učesnicima konferencije predstavljena je nova usluga Instituta - IP preddijagnostika, održana je panel diskusija „Žene i intelektualno vlasništvo“, te su predstavljeni pobjednički radovi i održana dodjela nagrada javnog konkursa na temu „Žena i intelektualno vlasništvo: Unapređenje inovacija i kreativnosti“.

„Današnje obilježavanje Dana intelektualnog vlasništva prilika je da se javnost upozna sa onim što radi Institut, a i da se još jednom podsjeti šta je to intelektualno vlasništvo, koja dobrobit ne samo za pojedince nego i za državu, zajednicu, ekonomiju može proisteći iz pravilnog korištenja i zaštite svega onoga što je vezano uz prava intelektualnog vlasništva“, izjavio je tom prilikom direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo. U vezi sa ovogodišnjom temom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva „Žene i intelektualno vlasništvo: Ubrzavanje inovacija i kreativnosti“, direktor Merdžo istakao je da izvrsni rezultati Instituta po rastu prihoda, kao i jačanje pozicije Bosne i Hercegovine na Globalnom inovacijskom indeksu leže u činjenici da većinu uposlenih u Institutu čine žene.

Vođa tima EUSIPR projekta Miodrag Marković izjavio je tom prilikom da je projekt omogućio specifičnu obuku za preddijagnostiku intelektualnog vlasništva za pet uposlenika Instituta za intelektualno vlasništvo, što je jedna potpuno nova usluga na teritoriji BiH koju će Institut pružati. „Ako se pravilno provodi to će biti najveća podrška razvoju ekonomije koju Institut, sa obzirom na svoju nadležnost, može pružiti“, rekao je Marković.

Uslugu IP preddijagnostike predstavio je stručni savjetnik u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH Goran Trifković, istakavši da će ta usluga omogućiti kompanijama efikasno upravljanje intelektualnim vlasništvom i potaći ih na dalja ulaganja i inovacije.   

U okviru EUSIPR projekta izvršena je i revizija cjelokupnog zakonodavstva o intelektualnom vlasništvu u Bosni i Hercegovini te će uskoro nacrti novih osam zakona o intelektualnom vlasništvu u BiH biti otvoreni za javnu raspravu. „Cilj je harmonizacija zakona sa europskim normama kako bi BiH bila što spremnija u tom području u procesu pristupanja EU“, naglasio je direktor Merdžo.

U okviru konferencije održana je i panel diskusija „Žene i intelektualno vlasništvo“ u kojoj su učestvovali Ljubica Kozić, zamjenica direktora i Vesna Vuletić Bebek, pomoćnica direktora u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, Erna Šošević, preduzetnica i Maja Halilović, biodizajnerica. Učesnice panel diskusije ukazale su na povećanje uloge žena u području inovacija i kreativnih industrija, ali i na još uvijek nedovoljnu zastupljenost i potrebu dodatnih finansijskih i drugih poticaja te na proaktivnost samih žena u tom području.

Na konferenciji su predstavljeni pobjednički radovi i održana dodjela nagrada javnog konkursa na temu „Žena i intelektualno vlasništvo: Unapređenje inovacija i kreativnosti“. Dobitnice nagrada su Berina Ibrić iz Zavidovića za rad „Utišani glas“, Karla Kevo iz Stoca za rad „Žena ženi“ i Sara Čilić iz Međugorja za rad „Ženski akt od intelektualne refleksije do intuitivne spoznaje“.

Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se svake godine 26. aprila, sa ciljem promoviranja uloge koju prava intelektualnog vlasništva imaju u poticanju kreativnosti i inovativnosti.