Glamočki opanak u postupku zaštite geografskog porijekla

 

Glamoč, 18. aprila 2023. – U sklopu projekta „Glamočki opanak kao turistički potpis BiH“, u utorak, 18. aprila održana je radionica u Etno domaćinstvu Nenadića u Glamoču na kojoj je predstavljen projekat i ozvaničen postupak zaštite geografskog porijekla Glamočkog opanka od strane Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

U ime Instituta, u radionici je učestvovao stručni savjetnik Miroslav Marić, koji je prezentirao pravni okvir za zaštitu intelektualnog vlasništva u Bosni i Hercegovini s akcentom na postupak zaštite oznake geografskog porijekla.

U radionici su takođe učestvovali Siniša Šolak iz udruženja „Tropolje i zapadne strane“, Dragana Dujaković ispred USAID-a, te Jovanka Sabljić iz udruženja „Budi Zdrav Ko Dren“.

U sklopu radionice, a u svrhu podizanja svijesti o značaju zaštite intelektualnog vlasništva, održani su i sastanci na kojima su stručni savjetnici u Institutu Miroslav Marić i Goran Trifković razgovarali sa lokalnim privrednicima o mogućnostima zaštite intelektualnog vlasništva i pobliže ih upoznali sa postupcima zaštite.