Izvještaj EUIPO-a i EPO-a: Više radnih mjesta i veće plate uz zaštitu prava IV

 

Mostar, 12. oktobra 2022. - Doprinos sektora s intenzivnim pravima intelektualnog vlasništva privredi Europske unije na najvišem je nivou od perioda 2008. - 2010. u svim aspektima: otvaranju radnih mjesta, BDP-u i izvozu roba i usluga, navodi se u Izvještaju o industrijama sa intenzivnim pravima intelektualnog vlasništva i privrednom efektu u Europskoj uniji, koji su zajednički objavili Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) i Europski ured za patente (EPO).

Izvještaj koji pokriva period od 2017. do 2019. godine pokazuje da kompanije sa velikim brojem prava intelektualnog vlasništva stvaraju gotovo 4 od 10 radnih mjesta u državama članicama (više od 81 miliona poslova) i daju veće plate. Nadalje, doprinos ovih industrija BDP-u EU iznosi 47,1 % ukupnog bruto domaćeg proizvoda, vrijednog 6,4 triliona eura.

Kako se navodi u izvještaju, industrije sa intenzivnim pravima intelektualnog vlasništva okosnica su jedinstvenog tržišta EU-a, zaslužne za više od 75 % trgovine unutar EU-a. One su takođe glavni pokretač otvaranja prekograničnih radnih mjesta, budući da skoro 7 miliona radnih mjesta u zemljama EU-a stvaraju preduzeća iz drugih država članica, pri čemu udio takvih radnih mjesta u industrijama sa intenzivnim pravima intelektualnog vlasništva u nekim zemljama prelazi 30 %.

Po prvi put su analizirane industrije koje patentiraju tehnologije za ublažavanje klimatskih promjena (CCMT) i prijavljuju zelene žigove. Prema izvještaju, taj sektor čini više od 14 % BDP-a Europske unije i predstavlja izvor konkurentske prednosti u globalnoj ekonomiji, objavio je EUIPO.

Izdanje Izvještaja za 2022. pokriva širok raspon prava intelektualnog vlasništva – žigove, dizajne, patente, autorsko pravo, oznake geografskog porijekla i zaštitu novih biljnih sorti – kao i razne ekonomske indikatore. Korištena je slična metodologija kao u prethodna tri izvještaja objavljena 2013., 2016. i 2019. kako bi se dobila ažurirana procjena zajedničkog doprinosa industrija koje intenzivno koriste prava intelektualnog vlasništva.