Studija EUIPO-a: 93 % malih i srednjih preduzeća prepoznalo pozitivan efekat registracije prava intelektualnog vlasništva

 

Mostar, 3. oktobra 2022. – Više of 90 posto malih i srednjih preduzeća sa registriranim pravima intelektualnog vlasništva iskusilo je pozitivan uticaj na svoje poslovanje, navodi se u studiji koju je objavio Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

Pregled rezultata intelektualnog vlasništva za mala i srednja preduzeća u 2022. pokazuje da samo 10% malih i srednjih preduzeća u Europskoj uniji ima registrirana prava intelektualnog vlasništva kao što su nacionalni i europski žigovi, dizajni i patenti, ali da su gotovo sva (93 %) mala i srednja preduzeća sa registriranim pravima intelektualnog vlasništva iskusila pozitivan uticaj na svoje poslovanje, navodeći poboljšanu reputaciju ili imidž firme (60 %), bolju zaštitu intelektualnog vlasništva (58 %) i bolje dugoročne poslovne izglede (48 %) zbog registracije svojih prava.

Trećina malih i srednjih preduzeća (36 %) koja posjeduju prava intelektualnog vlasništva navode da su ostvarili finansijsku dobit od svojih registriranih prava, objavio je EUIPO.

Studija takođe razmatra povredu prava i kako se mala i srednja preduzeća nose sa tim problemom. Među malim i srednjim preduzećima koja posjeduju registrirano pravo intelektualnog vlasništva, 15% ih je pretrpilo povredu svojih prava intelektualnog vlasništva, što je rezultiralo gubitkom prometa i ugleda. Devet od 10 tih malih i srednjih preduzeća preduzelo je mjere za provođenje svojih prava.

Pregled rezultata intelektualnog vlasništva za mala i srednja preduzeća 2022. objavio je Europski opservatorij za kršenja prava intelektualnog vlasništva pri EUIPO-u, koji obilježava desetu godišnjicu postojanja. Ovo je treća takva studija, nakon onih objavljenih 2016. i 2019.