Hercegovački duhan upisan u međunarodni registar imena porijekla

 

Mostar, 1. juna 2020. – „Duvan Hercegovački Ravnjak“ upisan je u međunarodni registar imena porijekla u skladu s Lisabonskim aranžmanom za zaštitu imena porijekla i njihovom međunarodnom registrovanju, koji se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) sa sjedištem u Ženevi.

Nosilac prava na ime porijekla je Udruga „Duvan Hercegovački Ravnjak“ iz Gruda.

Hercegovački duhan jedan je od 13 proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom u Bosni i Hercegovini, a uz Hercegovački med jedini koji ima ime Hercegovine u predmetu zaštite.

Zaštitom hercegovačkog duhana oznakom geografskog porijekla štiti se njegova autohtonost i vrijednost, što može biti osnova buduće uloge hercegovačkog duhana u razvoju i promociji Hercegovine i jednim dijelom prilika za revitalizaciju prostora na kojima uspijeva ova kultura.

Ovim upisom u međunarodni registar imena porijekla „Duvan Hercegovački Ravnjak“ je postao četvrti zaštićeni naziv iz Bosne i Hercegovine. U međunarodnom registru se još nalaze „Hercegovački med“, „Cazinski med od kestena“ i „Romanijski skorup kajmak.“